TYSK VALG: Verdens mest magtfulde kvinde får formentlig fire år mere som kansler

8 minutters læsning
Kommentarer lukket til TYSK VALG: Verdens mest magtfulde kvinde får formentlig fire år mere som kansler

Angela Merkel, der siden 2005 har været Tysklands kansler, står nu til at blive siddende på den magtfulde post. Der er nemlig valg i Tyskland.

Merkel, den 63-årige, kvindelige politiker, får sin femte periode på kansler-taburetten i Tyskland. Sådan ser det foreløbige resultat ud fra det store, europæiske land, efter en dag, hvor mange af de 61,5 millioner indbyggere med stemmeret har afgivet deres kryds.

Det er vigtigt at pointere, at den endelige resultat ikke er fundet sted endnu. Det er derfor ‘kun’ den første optælling, man kan referere til endnu, men forskellen mellem de to optællinger er ikke stor.

Partierne, CDU og CSU, der sammen indgår et samarbejde, står til at få 32,9 procent af alle stemmerne. Merkel er lederen af CDU, der er et tysk konservativt-kristendemokratisk parti, og har været det siden år 2000. Partiet går dog 8,7 procent tilbage.

Tyske socialdemokrater får dårligt valg
Det tyske socialdemokratiske parti, SPD, bliver også ramt hårdt. Ledt af Martin Schulz mister man 4,9 procent af de stemmer, som man fik ved sidste valg i 2013. Faktisk er det et historisk dårligt resultat, for SPD har aldrig haft en så lille vælger en tilslutning.

SPD’s resultater ved det tyske forbundsvalg 1949-2013

Formanden for SPD, Martin Schulz, har siden 1994 siddet i Europa Parlamentet, og siden 2012 har han haft posten som formand for parlamentet. I år stilte han så op for SPD i Tysklands eget ‘Bundestag’, der svarer til det danske Folketing.

Men efter resultatet nu tyder på en historisk ærgeligt valg, kalder han til ARD det selv for ‘bittert’. Og ifølge Politiken sagde han, at det var en tragisk dag for det tyske demokrati. I den partilederrunde, der blev afholdt her i aften kalder Schulz Merkel for »den største taber«.

Med ordene »vores samarbejde med CDU ender i aften« river SPD-formanden muligheden for en regering bestående af Merkels CDU-CSU-koalition og hans eget SPD ned. Den linje udtrykte han i sin tale efter det foreløbige resultat kom frem.

Højreradikale AfD kommer i det tyske Bundestag med 13 procent
Det islam-kritiske parti Alternative für Deutschland kommer for første gang nogensinde i det tyske folketing med cirka 13,5 procent. Det er mere end, Die Grünne, FDP, og Die Linke, som har haft taburetter i flere perioder. Alle fire partier er det, der bliver betegnet som ‘fløjpartier’, og de har allesammen fået en fremgang ved valget.

Mest af alt får AfD en tydelig opbakning af vælgerne, og den højreorienterede bølge har endnu engang bevist, at den er reel. I Danmark fik Dansk Folkeparti næstflest stemmer i 2015. Donald Trump kunne i januar kalde sig præsident af USA efter at have vundet valget i november sidste år.

Dog blev det ikke til en præsidentpost for det franske parti Front National. Lederen Marine le Pen vandt ikke valget i sommers, og i stedet måtte hun overlade posten til den centriske Emmanuel Macron. Le Pen har i aften udtrykt sin opbakning til AfD. På Twitter skriver hun: »Det er et nyt symbol på genoplivelsen af de europæiske folkefærd«

Ved det franske parliamentsvalg, hvor Frankrig vælger hvilke kandidater, der skal sidde i det franske folketing, fik Front National et resultat, der ligner AfD’s. Her fik man også 13 procent af sædderne. Det vil sige at knap hver ottende vælger har sat deres stemme på AfD i Tyskland eller Front National i Frankrig.

AfD fik ved valget i 2013 4,7 procent af stemmerne og kom derfor ikke ind, da de ikke kunne overholde spærregrænsen på 5 %. Alice Weidel, der er spidskandidat for partiet, sagde i en tale efter den første optælling blev offentliggjort, at AfD »Vi er kommet for at blive, og det gør vi«

»Millioner af vælgere har vist os tiltro. Vi påtager os opgaven med ydmyghed og omhu,« sagde hun, mens at en anden af partiets mænd, Alexander Gauland forklarede: »Kære venner, det er en stor dag i vores partis historie.Vi har gjort det. Vi er i den tyske Forbundsdag, og vi vil ændre landet«

»På trods af glæden har jeg en lille advarsel til jer. Kampen er ikke slut. De vil med alle midler prøve på at skubbe os ud i højreekstremistiske kroge. Hvis I derfor giver udtryk for jeres glæde derude, så gør det på en fornuftig måde. Jeg beder jer om at undlade udtalelser, som kan ramme os senere. Vi har et stærkt sprog at tale i den tyske Forbundsdag. Sproget der må være stærkt, og det vil vi tale sammen der,« sagde Gauland.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…