Syrisk flygtning dømt for forsøg på terror i København af tysk domstol

8 minutters læsning
Kommentarer lukket til Syrisk flygtning dømt for forsøg på terror i København af tysk domstol

Den syriske mand, der i november sidste år blev anholdt på grænsen til Danmark med 17.000 tændstikker er i dag blevet idømt 6 og et halvt års straf for at forberede et angreb på den danske hovedstad, København. Det skriver DR Nyheder.

Det blev til 6 og et halvt år i fængsel for den nuværende 21-årige syriske flygtning, der sidste år prøvede at smugle dele til at lave en bombe til Danmark. Det fastslog retten i Ravensburg for kort tid siden. Dommen er en særlig ungdomsdom, som syreren hører under, da han var under 21, da han blev stoppet af politiet.

Syreren blev sigtet den 15 maj for terrorplaner som hovedanklage. Retten fandt i dag ikke grund for at dømme manden for selv at ville gennemføre bombeangrebet, men til gengæld at være ‘kurér’ for andre mennesker som skulle udføre selve akten. I dommen blev der også lagt vægt på, at han havde delene for at producere en bombe og planer om at finde endnu flere dele til flere bomber.

Læs mere: Mand sigtet for at have villet detonere ‘sprængbar genstand’ København

Ifølge Danmarks Radio kaldte dommeren i sagen det for et ‘relativ lang straf’. Det blev den til alligevel, da man lagde vægt på, at manden havde haft meget tæt kontakt til Islamisk Stat under forberedelserne. Den dømte havde også i alt otte afskedsbreve på sin telefon, og havde forklaret IS, at han var klar til alt.

Anholdt med tændstikker i tusindtal
Den daværende 20-årige syriske flygtning blev anholdt weekenden i uge 46 i 2016, efter han var blevet afvist af grænsemyndighederne. Manden kunne nemlig ikke fremvise pas eller anden ID. Syreren blev dog først tilbageholdt af tysk politi på sin vej tilbage ned gennem tyskland til den sydlige by, han boede i.

Myndighederne mistænkte ham allerede, da han blev hentet ind på stationen for at ville lave en detonator ud af de mange tændstikker, han ville medbringe sig til Danmark. Han mistænktes samtidig for at have kontakter i København, der skulle hjælpe ham med bombebyggeriet.

Det tyske efterretningsvæsen havde syreren fra oktober 2016 og indtil pågribelsen ham under observation, men man kunne ikke da finde noget konkret mistanken. Han er nemlig kendt af politiet som IS-sympatisør. Efter anholdelsen blev hans bopæl i en flygtningelejr ransaget, og her fandt man en telefon med både afskedsbrev og opskriften til en bombe, som politiet formoder skulle være sprængt i København.

Retsagen
Den femtende maj i år blev syreren sigtet af Statsanklageren i Stuttgart, som er storbyen i regionen Baden-Württemberg , hvor han boede. Manden blev tiltalt for planer om et angreb i København. Anklager han selv afviste.

Den syriske flygtning indrømmede dog at have sympatier for Islamisk Stat. Han erkendte også at have købt delene, der samlet set skulle være en sprængfarlig bombe og at ville rejse til Danmarks hovedstad med den. Men ifølge ham selv planlagde han ikke et terrorangreb på København, og den hovedanklage nægtede han helt op til sin domsafsigelse sig skyldig i.

»Min opgave var at transportere en taske til København og aflevere den til en kontaktperson på banegården der,« forklarer han ifølge Danmarks Radio. Manden, der i dag er 21 år, havde til opgave at transportere delene for Islamisk Stat og ville egentlig set ikke dø i et terrorangreb, lød det fra syrerens forsvarer i går under det sidste retsmøde inden dommen altså faldt for den syriske flygtning.

Ifølge en af betjentene, der foretog anholdelsen af den daværende 20-årige, var manden ‘usædvanligt rolig’, selvom han blev tilbageholdt med 17.000 tændstikker, fyrværkeri, 17 batterier, 6 walkie-talkies og to køkkenknive. Også flere psykologer har vidnet, og fra en eksperts synspunkt var flygtningen ramt af posttraumatisk stresssyndrom.

Han blev beskrevet som en ‘usikker og ensom ung mand’, med et stort savn til den familie, han havde rejst fra og efterladt i Syrien. Syreren skulle være højt begavet men med personlighedsforstyrrelse og blev ikke erklæret psykisk syg.

Siden den 19. juni, hvor retssagen begyndte, har retten i Ravensburg skulle afklare om den tiltaltes opgave udelukkende var at transportere bombeelementerne, eller om han rent faktisk havde sig en større rolle i det, der skulle have været et terrorangreb på Danmarks hovedstad, København.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…