Lande løsner op i konflikt med Qatar: 13 krav er blevet til 6 principper

6 minutters læsning
Kommentarer lukket til Lande løsner op i konflikt med Qatar: 13 krav er blevet til 6 principper

Syv lande mener Qatar finansierer terror, selvom at landet ikke selv vil tilkendegive det. Derfor lavede man et boykot af Qatar og skar alle diplomatiske bånd, indtil at Golfstaten land ville underskrive at overholde 13 krav, som man havde nedskrevet. Nu siger landene så, at man godt kan gå med til seks overordnede principper. Men Qatar er stadig kritiske.

Qatar har siden kravet blev sat i begyndelsen af juli nægtet af følge den liste af regler, som nabolandene til det lille land stilte. Fem af de syv lande, der alle krævede at listen blev godkendt af landet, skar samtidig alle diplomatiske bånd, mens at de fem lande – dog undtagen Egypten – også også krævede borgere fra Qatar forlade deres lande og nægtede sine egne beboere af rejse til Qatar.

Qatar mener, at at kravene vil blive en stopper for landets suverænitet og nægtede at indgå en aftale, der bryder international lovgivning. Landene, der skar kontakten, sagde i juni, at man ikke ville lukke op for grænserne igen, før at man har ‘ændret sine politiker til det bedre’, forklarer BBC.

Grundene til at lande startede boykottet var på grund af Qatars støtte til flere islamistiske grupper, og at landet har et godt samarbejde med Iran. Golfstaten vedkender sig at have støtten Det Muslimske Broderskab, som er en organisation, der blev grundlagt i Egypten og som af netop Egypten bliver set som en terrorgruppe.

Iran er styret af en shia-muslimsk regering og har konflikter med flere af de sunni-muslimske lande, som blandt andet tæller Saudi-Arabien, ser ser Iran som sin største rival i regionen.

Løsner op i kravene
I dag forklarer diplomater så fra de ledende fire stater i boykottet, at man gerne vil gå med til en aftale, hvis Qatar skriver under på seks brede principper. Repræsentanterne fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten sagde på et pressemøde i FN-hovedkvarteret i New York City, USA, at man gerne vil løse konflikten på en god måde.

Her sagde Saudi-Arabiens permanente FN-udsending, at de fire landes udenrigsministre havde lavet de seks krav på et møde i Kairo d. 5. juli, og at de skulle ‘være nemme for Qatar at acceptere’.

Ifølge New York Times var det at forebygge terrorisme og ekstremisme, nægte finansiering og ‘helle-steder’ for terrorgrupperinger, ikke længere blande sig i andre landes interne sager og at stoppe incitamentet for had og vold.

Saudi-Arabiens udsendte, Abdullah al-Mouallimi, sagde, at kravene ikke stod for at blive forhandlet, men snakke om hvordan de skal implementeres kunne godt lade sig gøre. Listen over de 13 originale krav lød på, at lukke Al Jazeera nyhedskanalen, en lukning af en tyrkisk militærbase, at skære båndene til Det Muslimske Broderskab og ikke at have så tæt bånd med Iran.

Mouallimi forklarede i FN i dag, at en lukning af Al Jazeera nok ikke var nødvendigt, men stoppelsen af had og vold var essentielle: »Hvis den eneste måde at opnå dette på, er ved at lukke Al Jazeera, så er det fint. Hvis vi kan opnå det uden at lukke Al Jazeera, så er det også fint. Det vigtige her er målet og princippet«

Qatar har endnu ikke kommenteret udviklingen.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…