Forstå sagen om Messerschmidt og DFs brug af EU-midler

10 minutters læsning
Kommentarer lukket til Forstå sagen om Messerschmidt og DFs brug af EU-midler

DF og især Morten Messerschmidt er i stor modvind for tiden. JuniorNews giver dig et overblik over sagen.

Dansk Folkeparti har været utrolig meget i medierne den seneste tid. Det er på grund af afsløringer om, at DF og især Europa-parlimentarikeren Morten Messerschmidt har brugt EU-midler som penge til partiet. Det er sket via MELD og FELD.

MELD og FELD

MELD står for: Movement for a Europe of Liberties and Democracy, mens FELD står for: Foundation for a Europe of Liberties and Democracy. De to organisationer har været stærkt kritiseret efter, at den tidligere DF’er, Rikke Karlsson, var medlem af fondene, uden hun vidste det. Hun mener altså, at der var tale om identitetstyveri. Hun var oven i købet stiftet som litauer i MELDs bestyrelse.

MELD er meget misforstået blevet kaldet en fond. Det er faktisk en politisk alliance på europæisk niveau. MELD består af en række partier samt enkeltpersoner fra Europa-parlamentet. MELD får 85% af sit budget fra EU. Resten må de selv finansiere. Morten Messerschmidt sidder i MELDs bestyrelse, og han var på et tidspunkt formand.

FELD er en en europæisk fond, som er sat i verden for at støtte MELD. FELD står for at afholde seminarer, konferencer, debatter med mere. Ligesom ved MELD får FELD 85% af sit budget dækket af EU. FELDs ressourcer må i øvrigt ikke gå til kommercielle formål.

Misbrug af EU-midler

Lad os komme til sagen. I den seneste tid er der fundet bevis for, at Dansk Folkeparti har brugt EU-midler til egen brug. Midlerne er kommet til Dansk Folkeparti igennem MELD. Det omhandler penge til sommergruppemøder i henholdsvis Kolding og Skagen, annoncer i aviser, busture til Bruxelles, medietræning samt andet. Ifølge flere medier drejer det sig omkring lidt over 2 millioner kroner, hvor man regner med, at alt er betalt tilbage i løbet af næste uge.

Gruppeformand for Europa-parlamentet, Anders Vistisen, har holdt en del møder med EUs antisvindelenhed OLAF. Det er her værd at nævne, at Morten Messerschmidt var gruppeformand for Europa-parlamentet indtil den 24. august i år, hvor han trak sig på grund af skandalerne. Anders Vistisen blev herefter valgt som ny formand. OLAF vil i de kommende dage afhøre tidligere medlemmer af Europa-parlamentet for DF. De fleste af de medlemmer har også været medlem af MELD.

Alene det, at EUs antisvindelenhed OLAF er blevet involveret, viser, at den her sag har noget på sig. Det kan meget vel gå hen og blive meget alvorligt for Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti fik over 20% af stemmerne ved sidste folketingsvalg.

I starten af sagens forløb forholdte formand Kristian Thulesen Dahl meget rolig, og han kom ikke med mange udtalelser til medierne. På grund af sagens drastiske udvikling har Thulesen Dahl dog været nødt til at melde sig på banen. Først skrev han i DFs ugentlige nyhedsbrev, at DF har tænkt sig at betale alt tilbage. I nyhedsbrevet kaldte “Tulle” samtidig MELD for en “rodebutik”.

Tirsdag, hvor sagen var helt oppe at køre på sit klimaks, fik DR fat i Kristian Thulesen Dahl til et interview. I interviewet bekendtgjorde Thulesen Dahl, at Morten Messerschmidt bliver smidt ud af Dansk Folkepartis topledelse.

Kristian Thulesen Dahl udtalte til TV2:

– Nu er der kommet sager frem igen, og nu siger jeg klart og tydeligt: Vi kan jo ikke blive ved med at se på det her. Vi skal have ryddet op. Indtil videre gør vi det på den måde, at Morten Messerschmidt udtræder af vores ledelse. Og de undersøgelser, der så må pågå, de må pågå. Og så må vi tage konsekvenserne af de resultater, der kommer.

Læs også: Messerschmidt: Stor Stemmesluger Ude Af DF-Top

Et hårdt slag for Messerschmidt, som fik tæt på en halv million personlige stemmer ved Europa-parlamentsvalget i 2014. Morten Messerschmidt udtalte onsdag til TV2:

– Der er ingen tvivl om, at sagen er en belastning. Og derfor har jeg også besluttet mig for, at nu får vi set tingene ordentligt igennem. Og når vi så har fået set tingene igennem, skal jeg nok sige noget. Indtil da, vil jeg afholde mig fra at komme med mere detaljerede kommentarer. Jeg har jo fulgt den rådgivning, jeg har fået fra MELD-kontoret. Men nu kigger vi alt igennem, og så drager vi en konklussion, når vi har overblikket.

Dobbeltmoral

Dansk Folkeparti har igennem en del år beskyldt andre partier for fusk med penge. Dansk Folkeparti har tit været hurtige ude med riven og forlangt, at partierne skulle lægge alt frem til offentligheden. Men nu når det er DF, som sidder i suppedasen, nægter DF altså at lægge alt frem.

DR har fundet en lang række af eksempler, hvor politikere fra Dansk Folkeparti er ude og kritisere andre politikere for ikke at lægge alt frem. Det drejer sig blandt andet om Lars Løkkes GGGI-sag, Carl Holsts brug af hans rådgiver, salget af DONG og meget mere.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, udtalte for eksempel det her til TV2 i forbindelse med Lars Løkkes GGGI-sag:

– Jeg kan i hvert fald sige, at hvis det var i Dansk Folkeparti, at det her problem lå, så ville vi have håndteret det anderledes. Det nytter ikke noget, at man sådan vælger at krybe i flyverskjul.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…