Baggrund og liveblog: Seneste nyt om regeringsdrøftelserne i blå blok

17 minutters læsning
Kommentarer lukket til Baggrund og liveblog: Seneste nyt om regeringsdrøftelserne i blå blok
livebloggen begynder nederst i artiklen

I weekenden afholdte regeringspartiet Venstre landsmøde. Det skete efter en uge, hvor finansloven, en pso-aftale og et nyt ejendomsvurderingssystem faldt på plads, og forude lå nu de fastlåste forhandlinger om 2025-planen.

Der var derfor behov for at tænke nyt.

I slutningen af oktober, havde Lars Løkke Rasmussen først udskudt forhandlingerne indtil, at man fik de førnævnte aftaler på plads, da disse var såkaldte “bundne opgaver”, dvs. opgaver som skulle løses inden nytår, modsat 2025-planen som udelukkende har været Statsministerens projekt.

Liberal Aliances politiske leder Anders Samuelsen har tidligere krævet, at man inden nytår skulle have gennemført en lempelse af topskatten på 5%-point, hele vejen op. Ellers ville han vælte regeringen. På samme ultimative måde havde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl afvist selvsamme politiske ønske, forhandlingerne om de bundne opgaver var løst, og Løkke skulle finde på noget, at sige i sin tale.
Resultatet blev et yderst gennemført spin-nummer lørdag morgen.
Omkring kl. 08, ca. halvanden time før Statsministeren skulle holde sin formandstale, kunne TV2 News erfarer, at Lars Løkke Rasmussen havde indkaldt alle regeringens ministre til et hastetelefonmøde, et møde, hvis indhold, også var blevet informeret ud til partilederene fra regeringens parlamentariske grundlag, nemlig Dansk Folkeparti, Liberal Aliance og De Konservative.

Det var så også det eneste, vi kunne få af vide, alle var termisk lukkede, og man måtte derfor vente med spænding indtil at Statsministeren, omkring 40 minutter inde i sin tale, endelig kom med nyheden.
Statsministeren ønsker en udvidelse af sin smalle Venstre-regering. En udvidelse som skal ende i en borgerlig-liberal trekløver regering bestående af Venstre, Liberal Aliance og De Konservative.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvad med topskatten?

Meldingen blev taget godt i mod af Venstre, trods at enkelte ministre kan ende med, at miste deres ministerie, når LA og K skal have ministre.

Hos De Konservative fortæller partiformand Søren Pape Poulsen, at man selvfølgelig møder op når Statsministeren indkalder til møde, men også at man føler et ansvar for, at få det borgerlige samarbejde til at fungere. De Konservative er derfor klar til at gå i regering, hvis altså at regeringsgrundlaget er godt nok. – Det vender vi tilbage til, hvad betyder.

For vi skal også lige forbi Liberal Aliances politiske leder Anders Samuelsen, Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og nå ja. topskatten.

Hvis vi lige begynder hos Thulesen Dahl, så gjorde han lørdag tydeligt klart, at han bakker Løkke op i at danne en ny – stærkere – regering.
»Vi har hele tiden sagt, at vi peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og så må han danne regering.«»At Lars Løkke Rasmussen nu vil omdanne sin regering, det giver mulighed for, at vi får en stærkere position, end vi har haft det sidste halvandet år« Fortalte Kristian Thulesen Dahl i et interview med TV2 News lørdag, hvori han også gjorde klart, at hans ultimative afvisning omkring topskattelettelser, ikke blev ændret af en ny regeringskonstellation.

»Vi ændrer ikke noget i forhold til vores holdning til fem procentpoints topskattelettelser hele vejen op, som det har været defineret. Det er, uanset om regeringen ser ud på den ene eller anden måde.«

Og så er vi ellers tilbage ved Liberal Aliance, for vil Anders Samuelsen sige ja til at indgå i en regering, mod at han så dropper sit ultimativekrav om topskatten?

Vi må forstå, at »der er en ny situation«, og at »Man skal se den samleede pakke i en helhed«.
Liberal Aliance har længe villet i regering. Samuelsen foreslog selv efter folketingsvalget d. 18. juni sidste år, at man indgik en borgerlig flertalsregering, og gentog det under regeringskrisen om landbrugspakken i februar. Begge gange blev det afvist.

Man må lade sig forstå på Anders Samuelsen, at man under regeringsforhandlingerne sidste år, indgik en aftale med Statsministeren om, at enten kom LA med i regering eller også skulle de have en lettelse af topskatten på 5%-point. Løkke valgte den sidste udvej, men har siden indset, at han ikke kan tælle til 90, og dermed indfrie løftet, og så var der jo kun to muligheder tilbage; at kaste det borgerlige flertal ud i en krise, få et valg og Mette Frederiksen (Formand, S) som Statsminister, eller forsøge at omdanne regeringen og få LA med.
Løkke har valgt den sidste, og det kvitterer Samuelsen nu for, ved at droppe sit ultimativekrav.

Konservative skal sikre stabilitet. 

De Konservative fik ved sidste valg et historisk dårligt valgresultat med kun seks mandater. Aldrig har partiet været mindre.

Det fik De Konservatives formand til efter valget at sige, at han ikke ville indgå i et regeringssamarbejde, trods at det ellers har været en god gammel tradition, at De Konservative dannede regering samen med Venstre. Det tærer nemlig, at være i regering, de fleste partier går tilbage, når de sidder i regering, og mange af de partimedlemmer som bliver ministre bliver også kørt trætte.

De Konservative står til at miste et mandat ved næste folketingsvalg, så hvorfor skulle de dog gå i regering nu?

To ting;

1. De Konservative står svagt. De er tæt på at ryge under spærregrænsen, især hvis Nye Borgerlige kommer ind i folketinget, derfor er der behov for et nyt træk. Her vil man forsøge en regerindtrædelse, hvor man så håber på at kunne profilere sig, som et af de ansvarlige partier i Danmark, og minde vælgerne om dengang i “storhidstiderne” hvor VK havde magten.
2. Venstre har behov for et parti mere i regeringen. En V-LA regering ville løbe af sporet meget hurtigt. LA ville kunne trumfe alt for mange ting igennem, og der ville ikke være meget tilbage for Venstre at bestemme.
De Konservative har som parti god erfaring med at være regeringsparti, trods at det, i den nuværende folketingsgruppe, kun er Brian Mikkelsen som før har været minister. Modsat har LA aldrig før været regeringsparti, derfor bliver det De Konservatives opgave, at sikre stabilitet i en regering, sådan at alle tre partier får noget igennem, og at ingen trumfer sig til indflydelse.

Men intet er gratis, og derfor vil De Konservative have klare mærkesager igennem, ligesom at Søren Pape Poulsen også allerede har meldt ud, at partiet skal have mindst tre ministerier, for at de vil indtræde i en regering.

De Konservative vil gå til dagens møde med et krav om, at man starter helt fra ny. K og LA indtræder ikke i den eksisterende regering, der dannes en ny, og regeringsgrundlaget skal derfor skrives helt fra begyndelsen med et blankt papir. Det skal derfor være helt tydeligt, hvad De Konservative har fået igennem.

Politisk har De Konservative to hovedpunkter de vil have igennem. Der skal flere penge til forsvaret, som De Konservative mener, er blevet underlagt urimelige besparelser i forbindelse med købet af nye kampfly, hvor De Konservative – helt historisk – blev smidt ud af kampflyforliget, noget der fik Pape til at sige, at han fremover vil være meget mere kritisk overfor Venstres ageren.

Herudover må man hos LA og V være indstillet på, at føre en mere grøn miljøpolitik. De Konservative er blå bloks miljøparti, og der skal derfor ske noget på bl.a. den grønne omstilling. Det er helt essentielt for, at De Konservative kan gå i regering.

Allerede langt

Officielt begynder forhandlingerne først i dag, men man er allerede et stykke af vejen. Der skulle allerede forrige tirsdag være blevet holdt et møde på Marienborg, og her nåede man et stykke af vejen. Der er dog fortsat et par knaster før, at en regering kan blive præsenteret.

Især spørgsmålene om udlændinge, skat, forsvar og miljø vil blive vendt og drejet i løbet af de næste par dage, og de kommer da heller ikke uden om topskatten og De Konservatives genindtræden i forsvarsforliget, og skulle man blive enige, så er der jo også lige spørgsmålet om ministerierne.
I dag er der 16 ministerier, det kan nemt gøres større, man må tage for givet at både Pape og Samuelsen skal være ministre, og at både Konservative og Liberal Aliance formentlig skal have et økonomisk ministerium hver. Det vil formentlig blive sådan, at De Konservative får tre ministerier, mens at LA får fem-seks. Ministerierne gives nemlig udfra antallet af mandater.

En ting er sikkert. Man er et stykke af vejen, men slet ikke i mål. Man tror på en aftale i løbet af onsdag/torsdag, og en sådan aftale skal indeholde De Konservative, ellers har regeringen ikke gang på jorden, og så vil spørgsmålet om topskatten selvfølgelig blive stillet igen og igen, indtil vi bliver præsenteret for et eventuelt regeringsgrundlag, og en eventuel forklaring, hvis det ikke indeholder topskattelettelser på 5%-point.

Her nu; JM News live-dækning af regeringsforhandlingerne.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…