Alternativet foreslår ny ‘flexskat’-ordning og vil sikre fair kommuneskatsfordeling

6 minutters læsning
Kommentarer lukket til Alternativet foreslår ny ‘flexskat’-ordning og vil sikre fair kommuneskatsfordeling

Når man som danskere har ejer en ejendom, skal man betale kommuneskat for at have huset. Hvis man tilmed ejer flere end et hus, skal man da betale sin skat i den kommune, hvor man er tilmeldt folkeregistret. Men når man har sådan en ordning, viser erfaringerne, at landkommunerne får relativt få penge i skat. Og det er et problem mener Alternativet, som vil se på en måde at ændre systemet.

Alternativet vil sikre, at de danske landkommuner også vil komme til at modtage skat på lige fod, som de store bykommuner indtil nu har indkrævet. Nå man har flere ejendomme i forskellige kommuner, betaler man nemlig kommuneskat i den kommune, man er tilmeldt folkeregistret. Statistikken viser dog at, mange mennesker har deres bolig nummer et i en storby, mens at man samtidig ejer en sekundær bolig et andet sted i landet.

Når man har indrettet sig en ordning, der fungerer sådan, betyder det, at »det typisk er de store bykommuner, der får hele fortjenesten, hvorimod de mindre landkommuner, hvor folk typisk har deres bolig nummer to, ikke får en krone«, skriver Alternativet i deres nye politiske udspil ‘Et sammenhængende Danmark’.

Partiets ordfører for ‘et sammenhængende Danmark’, Roger Matthisen, forklarer til Information, at der i Danmark er mange borgere med to boliger, og det stiller nogle udfordringer: »Vi har jo et tilrejsende demokrati, hvilket betyder, at nogle områder i perioder bliver forøget med et stort antal borgere. Og hvis de borgere skal have indflydelse på deres lokalområde, og hvordan dette udvikler sig, er det rimeligt, at de også bidrager til at løfte denne udvikling«

Ordføreren ved dog ikke endnu hvordan, man i praktis vil forme den nye måde at indkræve kommuneskatter på, men i partiet forestiller man sig at dele skatten op mellem de kommuner, man bor i ved at bruge en fordelingsnøgle, der tager udgangspunkt i hvor lang tid man opholder sig i de kommuner har ejendom i: En ordninger der bliver kaldt ‘flexskat’.

Roger Matthisen og resten af Alternativet vil gerne nedsætte et udvalg, som skal kigge på, hvordan man så effektivt som muligt kan sikre, at kommunerne får de penge i skat, som er retfærdigt fordelt: »Alternativet ønsker at afprøve forsøg med flexborger-skat – delt kommuneskat – og vil derfor nedsætte et udvalg, som skal undersøge, hvorvidt det giver mening at dele kommuneskatten op med henblik på at sikre en mere fair fordeling af skatteindtægterne kommunerne imellem,« skriver partiet i deres udspil.

Med de nye tanker bliver der samtidig lagt op til, at diskutere om hvorvidt det skal være muligt at stemme til flere kommunalvalg, så borgerne får sikret, at de har indflydelse alle de forskellige steder, de bor: »Hvis du er tre måneder et bestemt sted, vil du så også burde kunne stemme der? Det er da en interessant tanke, men som udgangspunkt handler det i første omgang kun om skatten,« forklarer ordføreren til Information.

Udspillet kommer samtidig med at Dansk Folkeparti også har foreslået, at der skal indkræves ens kommuneskat over hele landet og kommunerne så vil få udbetalt penge, der svarer til deres udgifter. Socialdemokratiet har også tidligere foreslået en ordning, der ligner Alternativets nyfremsatte model.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…