De danske regioner har helt forskellige målsætninger for ventetider: »Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad argumentet er«

7 minutters læsning
Kommentarer lukket til De danske regioner har helt forskellige målsætninger for ventetider: »Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad argumentet er«

De danske regioners krav til deres aktmodtagelser er meget forskellige. I Nordjylland er målsætningen, at 9 ud af 10 patienter skal tilses inden for en time, mens det samme i region hovedstaden kun er 5 ud af 10. Det er for dårligt mener politikere.

»Der er ikke nogen logik i, at vi i et lille land som Danmark har så forskellige målsætninger. Hvis en jyde og en københavner har de samme smerter, bør ventetiden være den samme for dem«, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

De forskellige regioners målsætninger om behandlingstider svinger meget fra landsdel til landsdel, skriver Politiken. Her har man gennemgået de krav man fra politisk side stiller.

Regionerne har siden 2013 været forpligtede til at nedskrive det, der bliver kaldt servicemål for ventetider på aktmodtagelserne indenfor regionen. Økonomiaftalen med Danske Regioner kræver også, at regionerne hele tiden skal måle, om ventetiderne stiger, så man kan ændre på procedurerne, hvis det er nødvendigt.

I Nordjylland har man fra juni ændret sin målsætning fra at have 85 procent af alle patienter, der skal have været tilset efter en time, men 90 procent. Der er endnu ikke lavet statistik, som skal vise, om regionen efterlever det nye krav, men fra 3. kvartal i 2016 til 2. kvartal i år er 85,7 procent af alle patienter kommet til indenfor en time.

Også regionerne Syddanmark og Sjælland lever op til deres egne krav, mens at Midtjylland har ændret deres målsætning fra at 90 procent skulle tilses inden for 30 minutter til at følge nationale mål. Det er på trods af, at der slet ikke findes sådan nogle.

Nationale politikere vil have strammet op
Til Politiken forklarer DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt, at regionernes mål burde være bestemt fra national, politisk hold: »Det må være en sundhedsministers fornemmeste opgave at sikre, at borgerne får den samme hjælp, uanset hvor de bor«

Hun bryder sig ikke om Region Hovedstadens interne krav, og siger: »Vi skal ikke gå efter laveste fællesnævner, men hvis nordjyderne kan overholde deres målsætning med, at 9 ud af 10 patienter bør have hjælp inden for en time, skal andre lade sig inspirere af dem. Jeg vil ikke slynge et konkret tal ud, men målsætningerne bør sigte højt og være realistiske«

Hos Socialdemokratiet ser man også gerne, at regionerne havde mål der lignede hinanden mere, end de gør nu, men sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen påpeger dog også, at det er regionernes eget ansvar:

»Men når vi kun har fem regioner, der har deres egen fælles organisation, forventer jeg som landspolitiker, at målene er mere harmoniseret. Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad argumentet er for, at der er så stor forskel. Jeg vil helst forblive nordjyde, hvis Region Nordjylland lever op til deres målsætning,« udtaler han til Politiken.

Region Hovedstaden vil gerne i dialog
Ifølge avisen har Region Hovedstaden dog ikke noget overblik over ventetiderne, som de er lige nu. Man begrunder det med det milliarddyre, nye IT-system, som landets hospitaler har fået indført.

I regionen lyder det, at man gerne vil starte en dialog med politikerne om hvordan man kan have nationale målsætninger, men det skal ikke handle om patienternes ventetider. Derimod vil Region Hovedstaden meget hellere diskutere, at patienterne rent faktisk kommer igennem akutmodtagelsen:

»Hvis jeg prøver at sætte mig ind i Liselott Blixt og Flemming Møller Mortensens krop og hoved, ville det være en mærkelig udmelding, hvis man sætter barren efter de servicemål, der umiddelbart ser ud til at være dårligere. Det siger man ikke, det ville være dumt,« siger Flemming Pless (S), regionsrådsmedlem og næstformand for sundhedsudvalget, til Politiken.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har ikke været til at komme i kontakt med, da hun er på ferie.

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…