Statsministeren og Japans premierminister har haft ‘meget konstruktive snakke’; Lars Løkke Rasmussen

5 minutters læsning
Kommentarer lukket til Statsministeren og Japans premierminister har haft ‘meget konstruktive snakke’; Lars Løkke Rasmussen

Mandag havde Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøg af den Japanske premierminister Shinzo Abe. Her diskuterede de to statsoverhoveder den handelsaftale, Japan og EU landede i sidste uge samt Nordkorea.

»Det er en stor glæde at kunne invitere Premierminister Shinzo Abe. Vi har haft meget konstruktive snakke i dag«

Sådan indledte Lars Løkke Rasmussen (V) sit pressemøde i Statsministeriet, som afsluttede første del af det officielle besøg, som Japans premierminister aflægger i dag. Den danske statsminister fastslog, at Japan er ’en stærk, strategisk partner’, og glædede sig over den handelsaftale vores to nationer i dag har underskrevet.

Tilbage fortalte Shinzo Abe, at der ikke kunne findes et ’rigtigt’ japansk morgenbord uden en ’Danish’ eller wienerbrød, som bagværket bliver kaldt i Danmark. Ifølge premierministeren var Japans kreativitet også Danmarks fortjeneste, efter at mange børn i det asiatiske land leger med LEGO.

Ifølge de to statsoverhoveder har man i dag aftalt at styrke landenes maritime samarbejde, på det arktiske område og angående vedvarende energi. Sidste år eksporterede Danmark til Japan for godt 2 milliarder kroner. Men med den nye Japan-EU handelsaftale, sender vi ’et meget vigtigt signal til Verden’, forklarer Lars Løkke Rasmussen:

»I dag eksporterer EU mere end 80 milliarder til Japan om året. Flere end 600.000 jobs i EU er bundet til at eksportere til Japan. Og Japanske virksomheder i EU ansætter flere end en halv million mennesker. Denne nye aftale vil hæve disse tal«

Vendte den højspændte ‘Nordkorea-situation’
Fra mange af Verdens lande er stemningen om Nordkorea og især landets atommissiltest negativ. Japan, der geografisk set ligger meget tæt på den ‘mørke’ land, har i lang tid været på dupperne, mens at USA og Europa sender deres støtte til Japan, Kina, Sydkorea og de andre asiatiske lande i regionen.

Fra dansk side af lød meldingen fra Lars Løkke Rasmussen, at »Danmark står skulder til skulder Japan« på den situation med Nordkorea, som der på det seneste »har intensiveret«: »Vi beder DPRK (Den Demokratiske Koreanske Folkerepublik) om at overholde relevante FN-traktater og komme tilbage til forhandlingsbordet«

Også fra japansk side tager man sagen om Nordkorea meget seriøst og den japanske premierminister karakteriserer Danmark som ‘et land, der har bygget sin velstand på frie og åbne have’. Japaneren ser også samarbejdet med det skandinaviske land som ‘meget vigtigt’:

»For tiden er det internationale samfund truet af den nukleare- og missiludvikling af Nordkorea ligesom situationen i øst- og sydlige kinesiske have, som kritisk underminerer den internationale orden, der er baseret i ret og lov. I den kontekst ser jeg en stor betydning af den aftale om at samarbejde tæt om at alle følge loven, som statsminister Rasmussen og jeg blev enige om«

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…