DSU Formand før skolevalg: »Man forsimpler frihedsbegrebet«

26 minutters læsning
Kommentarer lukket til DSU Formand før skolevalg: »Man forsimpler frihedsbegrebet«

Lasse Quvang Rasmussen er formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom, og han stillede op til interview med JuniorMedia News.

Hvis man tilfældigvis finder sig selv stående i vandrehallen på Christiansborg, har man størst sandsynlighed for at møde et folketingsmedlem fra Socialdemokratiet, for de er det absolut største parti med flest mandater.

Sådan så det dog ikke ud til det sidste skolevalg, der blev afholdt i 2015. Her endte det gamle og traditionsbundne parti på en ’andenplads’, da det andet store parti, Venstre, løb dem inden om, og endte med 17 flere mandater.

Men det var kun et skolevalg, og resultatet ændrede selvfølgelig ikke på fordelingen af pladser i folketingssalen på Christiansborg. Efter en rapport i 2011, udarbejdet af Dansk Ungdoms Fællesråd, kom organisationen med deres mulige bud på at hæve valgdeltagelsen blandt førstegangsvælgerne.

Et af de mange initiativer var, at lave det som nu officielt bliver kaldt et ’autentisk gennemført valg for elever i 8., 9. og 10 klasse i januar og februar 2017’. En evalueringskomite konkluderede også efter valget i ’15, at det havde stor indflydelse på de unges politiske motivation.

Hvad er DSU?
Et ’rigtigt’ og opstillingsberettiget moderparti har ofte et datterparti eller en ungdomsorganisation, og her tæller Dansk Socialdemokratisk Ungdom med i statistikken. Foreningen springer ud af Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen.

I DSU er det Lasse Quvang Rasmussen, der sidder for bordenden. Han er formand og har været det siden kongressen tilbage i april sidste år. »Det handler selvfølgelig rigtig meget om at diskutere politik og skabe forandring, men det handler også om, at vi er unge mennesker, der samler sig og har det fedt sammen og har et fællesskab,« forklarer han om organisationen.

»For os handler det bare om politik, ligesom at hvis du går til spejder eller håndbold, så handler det om det om det« Lasse Quvang forklarer at, det handler om at skabe et samfund, hvor at der er så meget frihed, som overhovedet muligt. En værdi som specielt Liberal Alliance og deres ungdomsparti har taget på deres skuldre, men Lasse mener ikke at ’frihedstanken’ kun kan tillægges dem.

»Jeg tror at man forsimpler frihedsbegrebet, til at det handler om frihed fra regler og beskatning, men virkeligheden er jo – og det er den diskussion, jeg rigtig gerne vil tage med de liberale – det er at frihed er mere end det, og det er først og fremmest frihed til at vælge at leve det liv, du drømmer om«

DSU-formanden forklarer at det kræver, at man kan få den uddannelse, man vil have, uden at du skal have den store pengepung eller den rigtige baggrund. »Frihed for os, det er frihed for alle og ikke bare for de få. Vi vil gerne skabe frihed til at skabe det liv, man gerne vil have. Vi ser frihedsbegrebet meget større, og det er i virkeligheden vores endegyldige mål«

Han mener at man kommer frem til det, ved at der også i høj grad er lighed, og det er det velfærdsamfundet hjælper med, ved at vi alle betaler lidt over skatten.

Sidste skolevalg
Med suveræne 49 mandater sikrede Venstres Ungdom sig titlen, som det største ungdomsparti ved skolevalget i 2015. Det nederlag brød Lasse Quvang Rasmussen sig bestemt ikke om, »Det var ikke særligt fedt at tabe, altså, jeg hader at tabe. Heldigvis var Socialdemokratiet det store parti på venstrefløjen«

Dansk Socialdemokratisk Ungdom kom endte med at blive det største ’røde’ parti og det med næstflest mandater, da de danske grundskole elever var ved stemmeurnerne sidste gang.

»Det vi kunne se ved det sidste skolevalg var, at på de skoler, hvor at der havde været debat, og hvor at vi havde fået lov at tage diskutionen med folk, der var valgresultatet også noget anderledes. Så tabte vi i høj grad, hvor at der ikke havde været debatter. Vores målsætning er at komme ud til alle debatterne og komme ud og snakke med så mange elever som muligt«

Han påpeger at erfaringen er, at hvis man får snakket med dem, så er de ’rødere’ end hvis ikke. Lasse Quvang Rasmussen håber desuden at venstrefløjen slår de ’blå’ denne gang.

Socialdemokratiet og det berygtede uddannelsesloft
DSU’s moderparti, Socialdemokratiet, stemte for en begrænsning på uddannelsesområdet. På det sidste møde inden, inden at folketingsmedlemmerne gik på juleferie, valgte 79 af de folkevalgte at trykke på godkendelsesknappen, i modsætning til de 24, der stemte imod.

Loftet går ud på, at gøre det umuligt at tage en videregående uddannelse på samme niveau eller lavere, hvis man allerede har taget en. Det var ikke med partiets gode vilje, men ifølge Lasse Quvang Rasmussen var det nødvendigt, da man ellers ikke kunne få lavet en ny dagpengeaftale.

»For det første: De helt store besparelser på erhvervsskolerne og på ungdomsuddannelser det er ikke med socialdemokratiske stemmer. Det er man imod, men det er rigtig, at der er en lille bitte besparelse, der hedder begrænsning af dobbeltuddannelser, og det er ikke noget vi går ind for, det er ikke noget vi synes er en god ide, men det er noget man har været nødt til at sluge for at få en løsning, der skal hjælpe de titusinde mennesker, der røg ud af dagpengesystemet«

Han forklarer, at hvis man har et sæt forældre, der har gået arbejdsløse i mere end to år, så risikerer de at skulle sælge huset og bilen og ikke have nogen indkomst overhovedet. Det er de mennesker Socialdemokratiet har sikret, ikke kan komme ud for det samme igen.

Lasse Quvang Rasmussen forklarer at de blev nødt til at sluge den, fordi at det var Lars Løkke Rasmussen, der sad for bordenden. Havde det til gengæld været S og de Radikale Venstre for to år siden, der havde lavet en løsning dengang, så havde vi ikke været nødt til at skære på uddannelsesområdet, begrunder formanden.

»Dem, der er længere ude på venstrefløjen, siger, at alt hvad der sker i Danmark, de fire år Lars Løkke Rasmussen er statsminister, der er vi socialdemokrater lidt anderledes indstillet. Vi vil rigtig gerne sætte os ind til forhandlingsbordet og også gerne sluge en kamel, hvis vi er nødt til det en gang i mellem, får at få nogle løsninger, der hjælper mange mennesker«

Lasse Quvang er bange for at der slet ikke er kommet nogen dagpengeløsning, hvis ikke at Socialdemokratiet havde presset på, selvom at de ikke havde flertallet.

Socialdemokratiets nye flygtnigekurs
En af mærkesagerne ved dette års skolevalg lyder ’Danmark skal tage flere flygtninge’. Det udsagn mener Dansk Socialdemokratisk Ungdom er ekstremt svært. For DSU og SD gælder det om at hjælpe flest muligt, bedst muligt.

»Der er 65 millioner flygtninge på verdensplan, der alle sammen gerne vil til Europa. Dem kan vi ikke have i Danmark, så bliver vores befolkningstal i hvert fald fordoblet et par gange. Det er ikke den langtidsholdbare løsning, at sige at vi bare skal tage flere i Danmark«

DSU’s pointe er at vi skal tage dem vi er forpligtet til internationalt, og så må det være sådan, at dem vi tager imod i Danmark, der skal vi have råd til at sikre dem en ordentlig integration, og det er ret dyrt. Man skal nemlig sikre dem ordentlig bolig, sikre dem danskundervisning, sikre uddannelse, sikre arbejde og mange andre ting.

Lasse Quvang Rasmussen siger, at hans humanistiske væsen ikke vil tage flere flygtninge, end vi kan behandle ordentligt. Vi skal ikke sætte folk på fattigdomsydelser og indkvartere dem i teltlejre. Ifølge ham er det bedre at give dem en god hjælp, der hvor de er.

»Det vil man så skulle gøre igennem en international løsning, for eksempel ved at få alle de andre europæiske lande til at tage en større del af deres ansvar. Hvis de andre lande tog lige så mange, som Danmark, Sverige og Tyskland har gjort, ville vi slet ikke stå i den store udfordring, det er«

DSU-formanden fortæller, at det er seks lande i Europa, der har taget 80 procent af de ankomne flygtninge, hvilket ifølge ham ikke er en holdbar løsning. Danmark skal sætte foden ned, og sige at vi nu har taget vores del. Vi har ikke råd til at tage flere, og stadig behandle dem ordentligt. Danmark skal desuden hæve udviklingsbistanden og hjælpe til i de store flygtningelejre, der ligger i grænselandene til Syrien for eksempel.

»Jeg synes først og fremmest, at man skulle lave en fordeling mellem alle flygtninge, der gerne vil til Europa. De skulle have en fælles indgang, gerne i en flygtningelejr, f.eks. i Tyrkiet, Jordan eller Libanon. Der kan du søge asyl til Europa, så vil du blive fordelt rundt. Du vil selvfølgelig have nogle ønsker, om hvilke lande du helst vil til, men sådan at alle lande tager lige mange, i forhold til hvor stort det er, hvor god økonomi der er, og hvor mange mennesker der bor der i forvejen«

En fordelingsnøgle er altså løsningen. På den måde vil man belaste de europæiske velfærdssamfundet mindst muligt, for det er en dyr opgave, påpeger Lasse Quvang Rasmussen. Af den grund skal Danmark bestemt ikke gøre som Storbritannien, da de meldte sig ud af unionen, »Der er klimaudfordringen, der er måske mere usikkerhed i Verden efter Donald Trump, og Vladimir Putin er mere aggressiv i Rusland. Der er flere og flere konflikter – grænseoverskridende konflikter – og jo flere der kommer af dem, jo svagere og dårligere stillet vil Danmark være, hvis vi stod alene«

Folkeskolen levede ikke op til det man håbede på
Dansk Socialdemokratisk Ungdoms formand, Lasse Quvang Rasmussen, er stor tilhænger af tanken om en helhedskole. Han kan specielt godt lide ideen om at sprede skoledagen over flere timer, men samtidig blandet leg og læring. På den måde skal man ikke bare sidde og have undervisning fra otte til tolv.

»Det er ligesom tanken bag den helhedskole, man har lavet. Så kan jeg så forstå, at rigtig mange steder skal man nu have undervisning fra otte til fire. Det var ikke meningen med det, men at man ikke skal have lektier, når man kom hjem. Meningen var at man skulle have fri iløbet af dagen i forskellige tidsrum og sådan noget«

»Jeg er tilhænger af at holde fast i Helhedskolen, og får den til at fungere bedre, men hvis det jeg hører er rigtigt, så fungerer det i hvert fald ikke optimalt, og det skal vi have løst, fordi ellers er det jo bare mere af den gamle skuffe,« siger Lasse Quvang og forklarer at løsningen skal findes i fællesskab mellem elever, lærerer og forældre. Derudover skal der være penge nok.

På de sociale medier er der de seneste år delt mange nøgenbilleder, der er taget ufrivilligt. Det problem vil DSU-formanden gerne have løst, men han peger på, at det skal være lærerene i seksualundervisning, der skal tage stilling til hvordan, at man helt præcist skal tilrettelægge undervisningen, men han er overbevidst om at det er det der skal til.

»Jeg konstaterer bare, at det er et kæmpe problem den måde kvinder bliver omtalt på de sociale medier, den måde homoseksuelle bliver behandlet i kommentarsporene på Facebook, den måde der ikke er nogen respekt for andre menneskers privatfære og kroppe ude i nattelivet eller i bussen. Det er simpelthen en fuldstændig gal kultur«

Han mener at den bedst mulige måde at dæmme op for problemet, er at lære de unge det fra starten i folkeskolen. Det er ikke den måde at behandle andre mennesker på, »Derfor skal seksualundervisningen handle om andet end at sætte kondomer på og lære om hvordan man bliver gravid«

Lasse Quvang Rasmussen synes, at det er et problem, at blandt andet musik med seksuelle undertoner er med til at skabe en respektløs kultur blandt danske unge, »Det er både i de sange man hører, og de reklamer man ser. Vi skal være opmærksomme på, at slå ned på noget, når det er decideret sexisme, men man må også sige, at hvis vi har en god nok seksualundervisning, hvor du har respekt for andre mennesker, burde du godt kunne forstå at når du hører et suspekt-nummer, hvor at der bliver sagt pik og patter, så er det ikke ensbetydende med, at du må gå ned og tage andre mennesker på røven«

Tre gode grunde til at stemme DSU
JuniorMedia News spurgte også hvorfor, at man som skoleelev skulle sætte sit kryds ud for Dansk Socialdemokratisk Ungdom. Det havde formand, Lasse Quvang Rasmussen, tre gode grunde til.

»Det er for det første, at det danske samfund handler om at skabe frihed til at leve det liv, man vil, og det er den socialdemokratiske samfundsmodel, der har sikret at det langt hen af vejen er tilfældet i dagens Danmark«

»Så er det fordi, at ulighed faktisk betyder noget for vores samfund. Det begrænser en hel masse mennesker, så vi skal også bekæmpe ulighed«

»Og så skal man stemme på Socialdemokratiet, fordi er et parti, der altid søger indflydelsen, også selvom at det er svært, og også selvom at Lars Løkke Rasmussen er statsminister, så går vi efter at få så meget indflydelse som det overhovedet er muligt«

JM News ville gerne have spurgt formanden for Liberal Aliances Ungdom, Stefan Roy Frederiksen, om hans holdning til frihedsbegrebet. Men LAU-formanden er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Mere end 60.000 danske skoleelever skal stemme til ’Skolevalg’ d. 2. februar. Dansk Socialdemokratisk Ungdom er et af de opstillende ungdomspartier, og de fik ved sidste valg i 2015 en stemmeandel på 17,6 procent.
JuniorMedia News dækker hele valgkampen og sender direkte fra Christiansborg på valgaftenen mellem 18 og 21.30 

 

Lukket for kommentarer.

SE OGSÅ

Danmarks militær skal tilføres 5 milliarder kroner i 2018 mener Regeringen

Der blev lagt op til en væsentlig styrkelse af det danske militær, da Regeringen onsdag pr…